Gata de Gorgos

De bazaar van de Costa Blanca

Gata de Gorgos is gelegen 15 minuten ten noorden van Benissa en dankt een deel van zijn naam aan de rivier de Gorgos die door de gemeente stroomt en uitmondt in de Middellandse Zee bij Jávea. Inwoners van Gata de Gorgos worden gateros genoemd. Van de 16e tot en met de 18e eeuw was de landbouw de belangrijkste vorm van inkomsten voor het dorp. De belangrijkste zaken die werden verbouwd waren: tarwe, wijndruiven, riet, olijven, gerst, amandelen en druiven voor rozijnen. Tot aan het midden van de vorige eeuw is de landbouw de belangrijkste financiële sector geweest voor Gata de Gorgos. Vanwege de achteruitgang van de kwaliteit van de grond maar vooral door de vraag naar huizen aan de kust is de vroegere landbouwgrond nu op veel plaatsen bebouwd door onder andere de urbanisaties en is ook het toerisme een belangrijke inkomstenbron geworden.

Gezelligheid in het kleine centrum

Bezienswaardigheden
Het kleine, maar gezellige centrum van ‘Gata’, zoals het dorp liefkozend door de streekbewoners genoemd wordt, mag tijdens een bezoek niet vergeten worden. Hier vindt men aan het kerkplein gezelligheid in de vorm van wat winkels en barretjes. Het van oudsher verbouwen van riet en het toerisme gaan nu hand in hand in Gata de Gorgos. De plaats is namelijk bekend om zijn handgemaakte artikelen (artesanías) gemaakt van riet (hoeden, manden en dergelijke). De winkels waar ze deze producten verkopen bevinden zich onder andere langs de doorgaande weg, de N-332, die het dorp doorkruist. Deze winkels stallen hun producten voor een groot deel buiten uit, wat het dorp de bijnaam ‘de Bazaar van de Costa Blanca’ opgeleverd heeft. Daarnaast worden er artikelen van keramiek en handgemaakte gitaren verkocht in Gata de Gorgos. Elke vrijdag is er een markt in het dorp waar de gebruikelijke producten worden verkocht, zoals kleding, schoenen, lingerie, fruit, groenten, bloemen en planten.

De Bazaar van de Costa Blanca

Fiestas del Santísimo Cristo
De ‘Fiestas del Santísimo Cristo’ is het belangrijkste feest in Gata de Gorgos. Deze feestperiode duurt van 25 juli tot en met 6 augustus en is ter ere van Jezus Christus. Zes augustus vormt het hoogtepunt van deze feesten en dit is een lokale vrije dag voor de bevolking van Gata de Gorgos. De feestelijke activiteiten bestaan uit: het loslaten van jonge stieren in de straten, openbare dansvoorstellingen, vuurwerkshows, processies, het offeren van bloemen en bijvoorbeeld muziekoptredens. De kapel ´Ermita del Santísimo Cristo del Calvario´ is hier te vinden en is het middelpunt van deze feesten. Wat vooral een vermelding waard is, is het Feest Correfoc, een waanzinnig en letterlijk zeer vurig feest waarmee de boze geesten weer voor een jaar verjaagd moeten worden.