Huren in Spanje

Wat moet u weten als huurder in Spanje?

In deze hectische tijden is het bijna onmogelijk om u goed te oriënteren op de Spaanse woningmarkt. Het zoeken naar een woning en het maken van afspraken voor bezichtiging is tijdrovend. Tijd die u zichzelf kunt besparen. Benicasa heeft om die reden veel woningzoekenden die gebruik maken van onze dienstverlening. Door onze persoonlijke, deskundige en betrouwbare benadering staan wij garant voor een ‘anders dan de anderen’ aanpak. Benicasa gaat verder, daar waar velen stoppen. Hierdoor kunnen wij uw wensen optimaal koppelen aan een bepaalde woonruimte. Of het nu gaat om een appartement, bungalow of vrijstaande villa; onze werkwijze blijft gegarandeerd! 

Wanneer wij een woning voor u gevonden hebben
Zodra u uw droomwoning in Spanje tussen ons aanbod gevonden heeft, kunnen wij deze ‘van de markt’ halen nadat een reserveringsbetaling is voldaan van minimaal één maand huur, plus de door ons gehanteerde kantoorkosten. Hiermee heeft u een vooraf overeengekomen periode de zekerheid dat de woning niet aan een andere geïnteresseerde verhuurd kan worden. Vervolgens gaan wij over tot het opmaken van het huurcontract en maken wij met u en de eigenaar een afspraak ter ondertekening. Nadat de resterende huurkosten door u voldaan zijn en het huurcontract door beide partijen is ondertekend, overhandigen wij u de sleutels van uw nieuwe thuis in Spanje. Het nemen van een zogenaamde optie, zonder het doen van enige betaling, is in Spanje helaas niet gebruikelijk.

Met welke kosten dient u rekening te houden?
Bij het huren van een woning in Spanje, dient u rekening te houden met de betaling van de eerste huurmaand en een restitueerbare borgsom, waarvan de hoogte staat aangegeven bij de omschrijving van de desbetreffende woning. De borgsom wordt door de eigenaar beheerd en door de eigenaar aan u gerestitueerd aan het einde van de huurperiode als blijkt dat er geen rekeningen open staan, de woning in de verkregen staat wordt achtergelaten en er geen zaken beschadigd zijn dan wel ontbreken met betrekking tot de inventaris. Uiteraard dient u maandelijks een vooraf overeengekomen huur te betalen, welke u dient te voldoen aan ons kantoor, uiterlijk op de vijfde dag van elke maand.

Bijkomende huurkosten
Ook in Spanje krijgt u te maken met bijkomende huurkosten. Als huurder bent u verantwoordelijk voor de tijdige betaling van de kosten met betrekking tot gebruik van elektriciteit, water, gas en vuilnisophaal. Maakt u gebruik van telefoon en/of internet, dan zijn deze kosten normaal gesproken ook voor eigen rekening. Mocht een woning de beschikking hebben over een privé zwembad en/of tuin, dan dienen deze door u voor eigen rekening onderhouden te worden. Indien gewenst kunnen wij u introduceren bij een professioneel onderhoudsbedrijf. De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de tijdige betaling van de vastgoedbelasting en service- en/of gemeenschapskosten.

Noodzakelijke documenten
Voordat wij een reserverings- dan wel huurovereenkomst op kunnen maken, dienen wij te beschikken over; inzage in uw geldig paspoort (wij maken voor u graag een kopie), uw NIE nummer in Spanje, bewijs van voldoende inkomen (salarisstrook, verklaring werkgever, uitkerende instantie, etc.), het nummer van uw bankrekening in Spanje (voor automatische afschrijving van de gebruikerskosten als water, gas, elektra) en een telefoonnummer waarop wij u kunnen contacteren indien noodzakelijk.

Huisdieren
Heeft u huisdieren? Informeert u dan alstublieft vooraf bij ons kantoor of huisdieren in de door u gewenste huurwoning zijn toegestaan. Omdat wij begrijpen dat het vooraf lastig is om te weten waar nu wel en waar juist geen huisdieren zijn toegestaan, maken wij bij de woonomschrijving alleen melding wanneer huisdieren beslist niet zijn toegestaan. Een klein houvast: Grote honden zijn nooit toegestaan in kleine appartementen en/of woningen met weinig of geen buitenruimte. Heeft u meerdere honden en/of katten, dan is toestemming van de eigenaar altijd vereist. Exotische huisdieren mogen uitsluitend na toestemming van de eigenaar, maar uitsluitend als u deze volgens de Spaanse wet als huisdier mag houden.

Een woning ‘even proberen’
Wij krijgen regelmatig de vraag of men een woning voor een korte periode ‘even mag proberen’. Als de woning vervolgens bevalt wil men de woning dan wel voor een langere periode huren. Hoewel wij begrijpen dat het lastig is om, als u in een ander land gaat wonen, direct een woning of woonomgeving goed in te schatten, kunnen wij hier, om verzekeringstechnische redenen, niet in meegaan.

Beëindiging van de huurovereenkomst
Als huurder dient u de overeengekomen huurperiode van minimaal 12 maanden te respecteren. De huurovereenkomst wordt telkens automatisch met dezelfde periode verlengd, tot een wettelijk maximum van drie jaar, met die verstande dat na de eerste 12 maanden u de huurovereenkomst kunt beëindigen, waarbij u een opzegtermijn van 1 maand in acht dient te nemen. Na de wettelijke maximale periode van drie jaar kan de eigenaar besluiten of hij nogmaals voor maximaal drie jaar wenst te verhuren, of de woning niet langer voor verhuur beschikbaar stelt. Beëindiging van een huurovereenkomst dient schriftelijk te geschieden middels elektronische post naar info@benicasa.com, waarna een bewijs tot opzegging wordt opgemaakt. Een huurovereenkomst is pas dan opgezegd als u van ons een bewijs van opzegging heeft ontvangen. In geval u de woning wenst te verlaten voor het einde van de eerste 12 maanden, kan dit uitsluitend na schriftelijke toestemming van de eigenaar. Dit om te voorkomen dat de eigenaar u in gebreke stelt voor de resterende huurmaanden.

Meer informatie?
Bent u op zoek naar een huurwoning in Spanje voor lange termijn of heeft u een woning die u voor lange termijn wenst te verhuren? Neem dan contact op met Benicasa. Graag leggen wij uit welke meerwaarde wij u als uw eigen verhuurkantoor in Spanje kunnen bieden. Helder, duidelijk en gegarandeerd goed. En dat is voor u een hele huurzorg minder.