Teulada

Waar het leven nog echt Spaans is

Teulada is slechts een paar kilometer van de kust af gelegen, En het vormt samen met Moraira de gemeente Teulada-Moraira. Het bestaat uit twee kernen, in het binnenland is de dorpskern van Teulada gelegen en aan de kust ligt de dorpskern Moraira. In tegenstelling tot het toeristische Moraira is in Teulada het rustige Spaanse leven bewaard gebleven.

Het historisch centrum van Teulada

Een stukje geschiedenis
De historie van Teulada gaat ver terug. De ontdekking van een grot in Cap d’Or wijst erop dat de eerste mensen zich hier al in de late steentijd vestigden. De schatting loopt uiteen van 15.000 tot 20.000 jaar voor het begin van onze jaartelling. Het dorp Teulada is echter pas veel later gesticht, te weten in 1386. In de zestiende eeuw was Teulada regelmatig het doelwit van Barbarijse zeerovers. Daarom heeft men toen verdedigingswerken aangelegd. Een overblijfsel hiervan is de uitzichttoren op het schiereilandje net boven Moraira.
Tot voor kort was landbouw veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor Teulada-Moraira. Eind vorige eeuw nam het toerisme een enorme vlucht. Dit concentreerde zich vooral in de kustplaats Moraira. Het was zelfs zo erg dat door de grote hoeveelheid buitenlandse inwoners Moraira op een gegeven moment deels bestuurd werd door niet-Spaanse inwoners. De samengestelde gemeente Teulada-Moraira heeft het Spaanse cultuurerfgoed veilig moeten stellen, wat goed gelukt is.

De Ermita de la Divina Pastora

Geen toeristen
Toeristen zal men niet snel zien in Teulada. De meesten zien niet meer dan de brede straat Avenida del Mediterráneo, op weg naar Moraira of richting de omringende urbanisaties. Wie de moeite neemt om eventjes een zijstraat richting het centrum te nemen, zal een mooi rustig dorp ontdekken, waar het leven nog echt Spaans is. Op zomerdagen lijkt het ‘s middags uitgestorven in de straten. Wie echter door Teulada wandelt zal achter de open ramen de Spaanse families horen. De vrij smalle straatjes van het historisch centrum ogen schilderachtig omdat storende elementen zoals auto’s, neonreclames en opzichtige etalages hier ontbreken. Het oude centrum van Teulada, waarin een deel van de huizen uit de 17e en 18e eeuw stamt, is bijna een oase van rust. Opvallend bouwwerk is de Iglesia de Santa Catarina. Deze kerk stamt uit de zestiende eeuw. Het is een vrij sobere gotische kerk die buiten de diensten niet geopend is voor bezoekers. Vijftig meter verderop staat de Ermita de la Divina Pastora. Dit Heiligdom is nog iets ouder dan de kerk. Naar schatting stamt deze uit de vijftiende eeuw.