Altea

Kunstenaarsdorp aan zee 

Altea is het meest zuidelijke stadje binnen ons werkgebied en is, mede vanwege het lekkere mediterrane klimaat, de mooie stranden en het karakteristieke centrum, erg populair bij overwinteraars en mensen die definitief in Spanje woonachtig zijn. De smalle straatjes en de typische witte huisjes zijn dan ook kenmerkend voor dit voormalige kunstenaarsdorp.

De oude stad met de karakteristieke kerk

Casco antiguo
Altea is gebouwd op een heuvel en op deze heuvel liggen de prachtige witte huisjes die Altea zo karakteristiek maken. In deze witte huisjes zijn regelmatig kunstgalerijtjes te vinden. Al is Altea niet een erg grote stad, er is toch genoeg te zien.
Iets wat erg gewaardeerd wordt en gezien wordt als een bezienswaardigheid op zich, is het oude centrum, de casco antiguo, van Altea. Door de ligging op een heuvel heeft het steile kronkelende straatjes met schattige, witgekalkte huizen. In de 18e eeuw werden deze huisjes vooral gebruikt als ambachtelijke werkplaatsen, winkels, galeries en restaurants. Tot vandaag de dag zijn er nog vele terrassen, restaurants, handwerkzaakjes en galeries te vinden. De toegang naar het oude centrum gaat nog steeds via de poort ‘Portal Viejo’, die een middeleeuwse oorsprong heeft. Op het centrale plein in het oude centrum is ook de kerk ‘Iglesia Nuestra Señora del Consuelo’ gesitueerd. Deze parochiekerk met haar twee bijzondere koepels is hét beeld geworden van Altea. De kerk wordt ook wel ‘Iglesia de Arriba’, oftewel de hooggelegen kerk genoemd. De kerk is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en heeft twee karakteristieke blauwe koepels met witte versieringen. Vanaf het kerkplein heeft men tevens prachtig uitzicht over de moderne stad, de zee en de kust.

De houten Russische Orthodoxe kerk

Iglesia Ortodoxa Rusa
Naast de kerk zijn ook twee oude torens gelegen, namelijk de Torre de la Galera en de Torre de Bellaguerda, die het predicaat ‘cultureel belang’ hebben gekregen en werden gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw. Deze opvallende torens dienden vrij lang als kustwachttorens. Op het lager gelegen gedeelte van Altea is de haven terug te vinden met haar dure jachten en gezellige barretjes en restaurants en de winkelstraat met diverse winkeltjes. Naast de kerk met de blauwe koepels heeft Altea ook de kerk Iglesia Monasterio Carmelitas Descalzas, die aan de kust van La Olla gelegen is. Een paar kilometer ten noorden van Altea, aan de kustweg naar Calpe, bij de ingang van de urbanisatie ‘Altea Hills’, is de kerk Iglesia Ortodoxa Rusa te vinden.
Deze bijzondere kerk is de eerste Russisch-orthodoxe kerk gebouwd in Spanje. Een Russische miljardair wilde een exacte kopie van een Russisch-orthodoxe kerk van de zeventiende eeuw. Er werden hout en andere materialen gebruikt uit het Oeralgebergte en de kerk is ook gemaakt door Russische arbeiders.

Altea heeft meerdere stranden

Zon, zee en strand
Altea beschikt over een kust van meer dan 6 kilometer, met meerdere verschillende stranden waar men heerlijk kan liggen en genieten van de zon. Het strand van La Olla is in het noordelijke gedeelte van Altea gelegen en is 1 kilometer lang met kiezelstenen en rotsen. Tegenover het strand liggen twee kleine rotsachtige eilandjes, namelijk L‘Illeta en L’Illot, die zwemmend te bereiken zijn. Het strand van Cap Negret ligt naast La Olla en is 2 kilometer lang met een gemiddelde breedte van 50 meter. Playa de Mascarat is het meest noordelijke strand van Altea en heeft een beschutte inham met kiezelstenen. Het heeft helder water met een mooie zeebodem, wat het ideaal maakt om hier te duiken en snorkelen. Playa de la Roda is een erg druk bezocht en toeristisch strand in de bebouwde kom. Hier liggen ook een gezellige boulevard met allerlei winkeltjes en terrasjes. Het strand heeft een gemiddelde breedte van 20 meter en is samengesteld uit kiezelstenen, zand en rotsen. Cap Blanch is het meest zuidelijke strand en heeft behalve zandgedeeltes ook delen met kiezelstenen en grind.

Feesten, feesten en nog eens feesten

Fiestas
Veel feesten en evenementen worden georganiseerd in Altea. Het lijkt soms wel of het er altijd feest is. Zo begint het jaar in februari met Cristo de la Salud, Christus van de gezondheid. Op deze dag worden er verschillende plechtigheden georganiseerd. In juni vinden niet alleen de feesten plaats op het strand ter ere van ‘la Santísima trinidad’ in de wijk Bellaguerda, maar ook is er Sant Antoni, waar het Rockfestival één van de highlights is, en Sant Joan in het oude centrum van Altea. Met Sant Joan gaan mensen met een boom door de straten van de gemeente terwijl ze aan de inwoners om brood en wijn vragen. Als ze op het Plaza de Iglesia komen planten ze de boom neer. Vervolgens wordt in juli de patroonheilige van de grote kerk geëerd, namelijk Virgen del Carmen. In augustus zijn er feesten ter ere van Sant Roc, Sant Isidre, Sant Lluis en Sant Lorenzo. Het feest ter ere van Sant Lorenzo wordt knallend gevierd, namelijk met veel vuurwerk! Dit vuurwerk is te bekijken vanaf het strand Playa la Olla. In september wordt het Moren en christenen feest ter ere van San Blas en de Cristo de la Salud in het oude centrum gevierd en in december sluiten ze het jaar af met Santa Bárbara.