Benissa

Benissa, parel van het binnenland

Tien minuten van de vaak wat drukkere kust ligt, ingeklemd tussen Calpe en Moraira, op een hoogte van 275 meter boven de zeespiegel onze thuishaven, het authentieke stadje Benissa. Dit oude schilderachtige dorpje is eind jaren tachtig en begin jaren negentig geheel gerestaureerd. Het historisch centrum, de geplaveide straten en de oude huizen uit de 17e en 18e eeuw zijn zeker een bezoek waard.

Verrassend mooie straatjes

Niet slechts een klein dorpje
Wat weinig mensen beseffen als ze het dorpje inrijden, is dat Benissa qua grondgebied behoort tot de vierde grote stad aan de Costa Blanca en zelfs groter is dan bijvoorbeeld het veel bekendere Benidorm. En hoewel de dorpskern op slechts 10 minuutjes van Calpe in het binnenland is gelegen, heeft Benissa ook een circa 4 kilometer lange kustlijn met kleine verborgen baaien en fijne zandstranden zoals ‘El Abogat’, ‘El Baladrar’, ‘Els Pinets’ en ‘Caleta la Fustera’. Benissa behoort ook tot één van de rijkste steden van Spanje, en heeft, door erfenis uit het verleden, nog steeds de Peñon de Ifach in haar bezit, de bekende in de zee liggende rots in Calpe. Met een warm mediterraan klimaat is het er het hele jaar door aangenaam met temperaturen in de lente en het najaar van ongeveer 20 graden en hete zomers met meer dan 30 graden Celsius. Door dit uitstekende klimaat is er een prachtig afwisselend landschap ontstaan wat bij steeds meer mensen erg geliefd is.

Plaza Rey Jaume I is dé ontmoetingsplek

Bezienswaardigheden
Het centrum van Benissa, met de Plaza de la Iglesia en Plaza Rey Jaume I, wordt gedomineerd door de grote witte kathedraal van La Marina Alta. De kathedraal is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd door de inwoners zelf in opdracht van de rijke vrijmetselaren en is het symbool van Benissa. Het handelsgebouw, de Lonja, uit de zestiende eeuw, het oude ziekenhuis voor de armen uit 1790 of Casa Andrew, een tak van de plaatselijke universiteit zijn allemaal monumentale historische gebouwen. De huizen waar vroeger de edelen van Benissa woonden zijn uitgerust met grote balkons die versierd zijn met smeedijzerwerk en familieschilden. Het Ribero Monument is gebouwd ter ere van de inwoners van Benissa die naar Valencia vertrokken om te werken op de rijstvelden. Hier tegenover staat het Casa de la Cultura met ernaast het bekende Juan Vives huis waar de afbeelding van de patroonheilige La Puríssima Xiqueta bewaard wordt.

Winkelen
Slenter door de nauwe steegjes met veel leuke winkeltjes waar heerlijke lekkernijen en traditionele producten te koop zijn. De Spaanse gastvrijheid zal u verbazen! Of bezoek de talrijke antiekzaakjes en winkels met wicker vlakbij Gata de Gorgos. Op zaterdagmorgen is er een levendige markt in de belangrijkste winkelstraat, de Calle San Nicolás waar ook ons kantoor gevestigd is, en de diverse zijstraatjes. Op de overige dagen, behalve zon- en feestdagen, is het heerlijk wandelen.

Ook aan golfliefhebbers is gedacht

Vermaak
Bezoek een typisch Valenciaans restaurant en probeer één van de traditionele maaltijden zoals “Tomates Rellenos” en “Mullador”, beide met tonijn of de lokaal gemaakte worstjes die door heel Spanje worden verkocht. Dé specialiteit van Benissa is stoofpot van inktvis maar ook de vele gerechten met rijst zijn overal verkrijgbaar en worden meestal vergezeld van een uitstekend glas wijn. Benissa ligt tenslotte in het meest belangrijke wijngebied van de Costa Blanca. Paardrijden, wandelen, mountainbiken of genieten van het natuurschoon: het landschap rondom Benissa is groen en glooiend door het gematigde klimaat en nodigt uit tot sportief bezig zijn. Niet voor niets is het juist deze streek waar menig profwielrenner zijn of haar trainingsrondjes rijdt in de winterperiode. Voor natuurliefhebbers is de nabij gelegen Jalón Vallei een echte aanrader, of denk eens aan een ecologische wandeling op de paden langs de kust van Cala de Fustera. Daarbij is ook aan golfliefhebbers gedacht met de golfbaan Ifach, een weliswaar kleine, maar zondemeer leuke en uitdagende 9 holes golfbaan.

De kenmerkende kathedraal

Hoofdstad van de feesten
Mensen die er wonen weten het al veel langer: nergens wordt zo vaak en zo veel gefeest en zijn er zo veel culturele evenementen als in Benissa. Wat dat betreft maakt Benissa zeker geen uitzondering op de andere Valenciaanse dorpen. Op de kalender staan onder meer de Patroonsfeesten ter ere van de heilige Maagd, la Purisma Xiqueta, de Feesten van Moros y Cristianos en de Feesten van San Antonio, toch wel de drukst bezochte traditionele feesten van Benissa. Op het culturele programma staan muziekconcerten, excursies, postzegelmarkten, film, theater en diverse conferenties. Maar sla zeker de jaarlijkse veemarkt niet over en de meerdere malen per jaar gehouden paellawedstrijden. Benissa, een gevarieerde dosis amusement waar cultuur, zee, vrije tijd en een rijke gastronomie elkaar onder een typische Spaanse sfeer ontmoeten.