Calpe

Flamingo’s en zandstranden

Calpe laat zien hoe prachtig de Costa Blanca kan zijn, met het blauwe water van de Middellandse zee, de witte zandstranden, het eeuwige zonnetje en de geur van de zee. Calpe is een typische badplaats om de mediterrane cultuur optimaal te ervaren. De stad wordt in tweeën gesplitst door het zoutwatermeer Las Salinas dat middenin Calpe ligt en waar bijna het hele jaar door flamingo’s leven. Het oude vissersdorp Calpe heeft een gezellig historisch centrum. Je kunt hier door de smalle straatjes wandelen langs vele oude gebouwen, de gotische kerk, leuke winkeltjes en traditionele vissershuisjes.

Deel van de oude stadsmuur

Van alles te zien
Dankzij zijn strategische ligging kent Calpe veel geschiedenis, van de Arabieren tot de Romeinen. Van oorsprong was Calpe een ommuurde stad. Delen van deze muur (Torreon de la Peca) en een uitkijktoren kun je in het oude centrum nog steeds zien. Ook staan er oude kanonnen in het centrum. Deze kanonnen zijn gevonden voor de kust van Calpe en waarschijnlijk van Britse afkomst. Aan de boulevard ligt de opgraving van ‘Los baños de la Reina’ (de baden van de koningin). Dit zijn resten van een Romeinse zoutfabriek. Het symbool van de Costa Blanca, de Peñon de Ifach, strekt zich een paar honderd meter in zee uit. Deze 300 meter hoge rots steekt uit boven de Middellandse Zee en is vanuit de wijde omgeving te zien. De rots is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar heeft ook een bijzondere flora en fauna, welke uniek is voor dit deel van Spanje. Vanuit de haven start een wandeltocht omhoog. Eenmaal bovenop de rots is het uitzicht adembenemend en is op heldere dagen zelfs Ibiza te zien. Trek voor de klim wel goede schoenen aan, want de klim is uiterst lastig en niet zonder gevaar.

Haven met de Peñon op de achtergrond

Authentiek vissersdorp
Calpe is, zoals veel van de Spaanse kustplaatsen, van oudsher een vissersdorp. In tegenstelling tot veel van de oude vissersdoprpen, heeft Calpe haar vissersvloot grotendeels intact weten te houden en verdienen veel gezinnen hun inkomsten in de visserij. De haven van Calpe ligt onder de grote rots Peñón de Ifach en is eenvoudig te vinden. Aan het eind van de middag komt de vissersvloot terug naar de haven om hun vangst meteen te verkopen op de veiling. Deze veiling is ook toegankelijk voor particulieren en is bijzonder leuk om een keer mee te maken. Naast vissersboten liggen er in de haven ook vele catamarans en rondvaartboten, waarmee een tocht over zee te maken is. Maak niet de fout om te denken dat u een heerlijk vers visje kunt eten in de vele visrestaurants bij de haven, waar slimme jongens u naar binnen proberen te praten, terwijl ze u een gratis drankje en hapje aanbieden. Veel van deze ‘verse vis’ is gewoon diepvries en de gehanteerde prijzen zijn veel te hoog. Als u toch een visgerecht wilt proberen, is het beter om één van de restaurantjes in de binnenstad te proberen. Verder is er, in het zuiden van de stad, de oude vissershaven Puerto Blanco, waar steeds minder vissersboten aangemeerd liggen, die plaats hebben gemaakt voor pleziervaartuigen.

De flamingo’s van Las Salinas

Las Salinas en de stranden
Tussen de bebouwing van Calpe ligt het zoutwatermeer Las Salinas, dat ontstaan is door de oude zoutmijnen van Calpe. Deze zoutmijnen waren vroeger het economische middelpunt van Calpe. Het zout werd gebruikt voor de conservering van de vele vis die in Calpe gevangen werd en werd daarnaast geëxporteerd naar andere delen van Europa. Het zoutwatermeer is nu een beschermd natuurgebied. Er wonen vele bijzondere soorten dieren, waaronder flamingo’s die hier ook nestelen. Rondom Calpe liggen een hoop prachtige stranden. De meest bekende zijn de zandstranden Playa Arenal en Playa Levante. Playa Arenal is het grootst en daar is het meeste te beleven, U kunt er parasols en bedjes huren, maar ook vele verschillende watersporten uitoefenen. Daarnaast ligt er een gezellige boulevard bij. Het kleine kiezelsteenstrandje Les Bassetes en het kiezelstrand Raconada del Port zijn vooral populair bij duikers en snorkellaars.