De Costa Blanca in Spanje is een populaire bestemming, zowel voor vakantie als om te wonen of een tweede huis te hebben. Het klimaat is er fantastisch. Niet alleen door het aantal zonne-uren maar ook omdat het volgens de wereldgezondheidsorganisatie één van de gezondste klimaten binnen Europa is. Daarbij heeft de Costa Blanca de mooiste stranden van Spanje, met 3 maanden zomer en 9 maanden lente bijna altijd mooi weer, volop bezienswaardigheden en wordt de Costa Blanca al tientallen jaren hoog gewaardeerd vanwege de prettige woonomgeving in vooral het noorden van de Costa Blanca.

Ons werkgebied
Benicasa richt zich met name op het gebied in het noorden van de Costa Blanca, dat grofweg begint bij Dénia en loopt tot Albir en uiteraard het schitterende achterland. In het noorden van de Costa Blanca liggen de bergen dicht bij de kust en dat is geen onbelangrijk detail. Buiten dat de bergen een natuurlijke buffer vormen voor de koude wind in de winter, zorgt dit er ook voor dat hier veel baaitjes te vinden zijn met natuurlijke stranden. Dit is ook het meer groenere gedeelte van de Costa Blanca, omdat het hier minder droog en dor is dan bijvoorbeeld in het zuidelijke deel. Daarbij betekenen bergen ook automatisch meer panoramische uitzichten en zijn er veel kleine, authentieke dorpjes te vinden, zoals bijvoorbeeld het historische Benissa, Moraira en Altea.

Sport aan de Costa Blanca
Het milde klimaat en de vele sportfaciliteiten maken de Costa Blanca tot een bevoorrechte vakantiebestemming voor de actieve toerist, vooral de liefhebbers van watersporten. Men kan in de Costa Blanca vrijwel het hele jaar rond in de openlucht sporten. Niet voor niets overwinteren de meeste professionele wierrenploegen juist in dit gedeelte van de Costa Blanca. Een twaalftal golfcourses maken het mogelijk de golfsport te beoefenen en de wandelliefhebbers vinden tussen de bergen en dalen routes in een prachtige ecologische omgeving. Voor de duikers en snorkelaars is het rondom het eiland Tabarca een waar paradijs met prachtig koraal.

Fauna & Flora
Aan de Costa Blanca bevinden zich 6 natuurparken; La Font Roja (Alcoy en Ibi), Peñon de Ifach (Calpe), Montgó (Dénia en Jávea), Salinas (zoutmeren) de Santa Pola, Lagunas de la Mata y Torrevieja en El Hondo de Elche (palmenpark) en de kapen van La Nao en San Antonio. De liefhebbers van bergtochten kunnen een excursie doen naar de Sierra Helada, Bernia of Aitana.

Uitgaansgelegenheden
De hoofdstad Alicante, Benidorm, Moraira en Jávea beschikken over drukbezochte uitgaanszones en bars met levende muziek, veelal gelegen in het hart van het centrum. De zeepromenades van de plaatsen aan de kust zijn ’s avonds heel gezellig en langs de kust loopt een nachttrein (Trensnochador) die met 33 haltes tussen Alicante en Altea de liefhebbers van het nachtleven vervoert. Diegene die graag een gokje wagen kunnen terecht in het Casino Costa Blanca bij Villajoyosa.

Festiviteiten
Het feest van de Moren en Christenen, waar het historisch verleden van deze streek steeds opnieuw herleefd wordt, is de viering bij uitstek voor de inwoners van de Costa Blanca. Duizenden mensen zijn hier in verschillende tijden van het jaar bij betrokken in plaatsen waar deze traditie levend gehouden wordt en nemen, gehuld in luxe kostuums, deel aan optochten, dansen, schijngevechten etc. Elke plaats geeft een eigen wending aan het feest. Het grootste feest vindt in Elche plaats met de opvoering van het drama van de Hemelvaart van de Maagd Maria (Misteri). Dit culturele relikwie vormt een waar Werelderfgoed.

Gastronomie
De gastronomie van de Costa Blanca is vooral gebaseerd op rijst, bereidt op verscheidene manieren. Aan de kust worden de rijstgerechten gegeten met bouillon en vis, terwijl in de bergen de rijst wordt verwerkt met pompoen, bonen en varkensvlees in de karakteristieke kookpot. Als nagerecht neemt men nougat, ijs, amandel-taart of in suikerstroop gedrenkt gebak. Maar probeer ook eens de lokale gerechten in een van de pittoreske restaurantjes in de dorpen landinwaarts. Niet zelden heeft elk dorp zijn eigen specialiteit.

Alicante
Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante en is gelegen in de Comunidad Valenciana. De stad telt ruim driehonderdduizend inwoners en heeft prachtige witte zandstranden, mooie baaien en een goede gastronomie. De stad is nog niet overspoelt door toerisme waardoor het nog echt een authentieke Spaanse stad is met alle gewoonten die daarbij horen. Gezien het steeds populairder worden van deze regio, is een huis kopen in Alicante een intelligente investering. Alicante heeft dan ook het meest aangename klimaat van Spanje, waardoor veel Spanjaarden uit bijvoorbeeld Madrid op vakantie komen naar deze prachtige kustplaats. Door het aangename klimaat is het mogelijk om het gehele jaar door te genieten van tapas en wijn op de vele terrassen die Alicante kent. Een leuk uitstapje is ook de boot te nemen naar Tabarca, een eiland dat op 30 minuten van de haven van Alicante ligt. Vele goede restaurants zijn hier te vinden, en prachtige stranden met kristalhelder zeewater.

Benissa
Benissa maakt onderdeel uit van de autonome regio Valencia en ligt in de provincie Alicante. Binnen de provincie maakt het weer onderdeel uit van de Marina Alta. Benissa heeft ongeveer 18.000 inwoners, waarvan de meeste woonachtig zijn aan het kustgedeelte, Benissa Costa. Het centrum van Benissa (Benissa Pueblo) heeft een schitterend historisch centrum en ligt op ongeveer 200 meter boven zeeniveau. De Benisero, zoals de inwoner van Benissa wordt genoemd, spreekt naast het Castellano (Spaans) ook Valenciano (een taal sterk verwant aan het Catalaans). De naam Benissa vindt zijn oorsprong in de Arabische taal, ‘Ben Isa’ betekent ‘zonen van Isa’. Zoals de namen van veel dorpen in deze streek met ‘Beni’ beginnen, denk aan Benidorm, Benitachell, Benidoleig, Benigemabla, etc. Hiermee wordt duidelijk dat de Moorse invloed goed zichtbaar is in deze regio. In 1609 zijn de Moren uit dit gebied verdreven en werd het daarna herbevolkt door de Christenen uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragón.

Calpe
Tussen de grote steden Benidorm en Jávea in ligt het gezellige Calpe. Calpe is een middelgroot stadje bekend om zijn stranden, golf, vis en natuurlijk de grote Peñón de Ifach. Deze grote rots is niet te ontwijken en is hét symbool van de stad. Daarnaast is Peñón de Ifach een geweldige plek om te rotsklimmen en duiken. Deze grote rots is een van vele redenen waarom de stad jaarlijks duizenden toeristen trekt. Een negatief gevolg hiervan is dat zulke steden vaak bedekt worden door hoogbouw. Calpe heeft echter ondanks de vele toeristen toch zijn karakter weten te behouden. Zo heeft de stad een prachtig oud stadscentrum, zijn er meerdere historische plekken in de stad en vind je midden in Calpe een natuurpark van 500 hectare. Dit maakt van Calpe ondanks de drukte toch een leuke bestemming om naar toe te rijzen als je op zoek bent naar een relaxte vakantie. Al kan de stad ook een prima bestemming zijn voor feestbeesten.

Moraira
De oude vissersplaats Moraira is één van de leukste en meest gewilde plaatsen langs deze populaire kuststreek. Moraira vormt één gemeente samen met het in het binnenland gelegen Teulada. Waar Teulada een vrij stil dorp is waar vooral mensen wonen die leven van de agrarische sector, zo levendig is het vissersdorp Moraira. Het leuke aan Moraira is dat het toerisme de plaats niet verpest heeft. Hier vind je geen grote hotels of appartementen complexen en de jachthaven wordt gebruikt waar het voor bedoeld is: voor jachten en boten. Het beeld Club Nautico wordt niet verstoord door aanbieders van rondvaarten, banana rides of andere toeristische activiteiten. Het centrum van Moraira bevindt zich direct bij de vissershaven, waar je naast de vissersbootjes een visafslag vindt waar je dagelijks verse vis kunt kopen, ook als toerist. Wie zelf geen vis wil klaarmaken kan de vangst van de dag natuurlijk ook gaan nuttigen in één van de vele restaurants in het centrum van Moraira en langs de kustweg richting Calpe.

Jalón
Het stadje Jalón (Xaló in het Valenciaans) staat onder andere bekend om de prachtige vallei ‘Vall del Pop’ waarin het gelegen is. Je kunt er fijne wandeltochten maken en er zijn vele bodega’s (wijnboerderijen). De omgeving is al eens door de World Health Organisation uitgeroepen tot het gebied met het fijnste klimaat ter wereld, omdat zowel ’s zomers als ’s winters de temperatuur erg aangenaam is. De historische overheersing van de Moren in de regio is nog zichtbaar in Jalón. Het centrum kent vele smalle straatjes met typisch Moorse huisjes. Ten tijde van de overheersing had Jalón twee Moorse kastelen en op het marktplein van Jalón staat de neoklassieke kerk Santa Maria met haar blauwe koepel. Op de plaats van deze kerk stond vroeger een moskee. Rond de fontein op het plein wordt iedere dinsdag een warenmarkt gehouden. Dwars door het stadje loopt de rivier Gorgos en er zijn twee stadsbruggen over deze rivier heen. Langs de rivier kun je bijvoorbeeld winkelen bij de boetiekjes of op een terras borrelen. Er wordt iedere zaterdag naast de rivier een markt gehouden, de Rastro de Jalón. Wandel lekker rond door Jalón en laat je onderdompelen in de lokale sferen.