De verborgen stranden aan de baaien van Benissa

Bij Benissa denken de meeste mensen aan de drukke weg (N332) met veel te veel stoplichten, die voor de verbinding zorgt met Calpe en de tolweg.  Er zijn echter niet veel mensen die bij Benissa denken aan mooie zandstranden, terwijl de plaats die wél heeft. Tussen Moraira en Calpe liggen zelfs enkele van de mooiste baaien van de Costa Blanca en die behoren toch echt tot het grondgebied van Benissa. Stranden, baaien, van zand of stenen, allemaal met helder water, een perfect scenario voor het beoefenen van onderwatersport en zeilen.

Levendig en populair
De meest opvallende is de baai ‘Cala de la Fustera’, wellicht omdat hier het langste strand van Benissa gelegen is en mede daardoor de meeste bezoekers ontvangt. Het is een baai van 110 meter lang en 40 meter breed die beschikt over een toegang voor mensen met beperkte mobiliteit. Maar ook zijn hier vlonders, toiletten, een campingzone, een restaurant, parkeerplaats, Rode Kruispost, bushalte, strandbewaking, voetdouches, spellen en sport en natuurlijk ook een blauwe vlag als bewijs van de waterkwaliteit en de talrijke beschikbare diensten. Het is de levendigste en populairste baai van de zone. Het is een baai met fijn zand en helder water. Heel dichtbij bevindt zich de grot, la Cueva de la Fustera: die is meer dan 10 meter hoog en van daaruit heeft men een prachtig zicht op het kustgebied van Benissa en op de Peñón de Ifach.

Benissa is zoveel meer dan een drukke weg die van A naar B gaat

Turquoise water
Maar ook
‘Cap Blanc’, aan de grens met het gemeentelijk grondgebied van Moraira is de moeite waard. Deze baai bevindt zich aan de voet van Cabo Blanco, wordt weinig bezocht en heeft kristalhelder water. Bovendien wordt ze gekenmerkt door een fraaie dennenomgeving en mediterrane begroeiing. Een bevoorrechte uitkijkplaats voor een mooi uitzicht op het kustgebied van Benissa. Verder is er de baai ‘Cala Baladrar’ met een strand van 100 meter lang. Het is een natuurlijke baai van kiezelstenen en ‘bolos’ (ronde kiezels) die altijd helder, diep turquoise water weerspiegelt in een omgeving van dennenbomen die bijna tot aan de zee staan. Een ideale baai om te leren zeilen en aan onderwaterfotografie te doen.

Dennenbomen tot aan zee
De ‘Cala Advocat’ is een kleine baai met kiezels en fijn zand met aan het uiteinde een golfbreker waar zeilboten kunnen aanleggen en waar met vislijnen kan gevist worden. Het is tevens een perfecte plaats om ‘s avonds in de zomer, in de open lucht, aan zee te dineren. Het strand eindigt aan een klif van 47 meter hoog, El Cantalar, die de zee inloopt via de landpunt die bekendstaat onder de naam Punta Fosca. Cala Advocat beschikt over restaurants,  parkeerplaats, toegang voor mensen met beperkte mobiliteit, voetdouches en de mogelijkheid (wind)surf- en zeilsport te beoefenen. ‘
Pinets’, met een lengte van een kleine 20 meter, is een kleine baai waar de dennenbomen bijna tot aan zee reiken. Dit is een ideale plek voor gezinnen met jonge kinderen, omdat die hier rustig het ondiepe water in kunnen. Verder kan men hier perfect, door het heldere water, onderwatersport beoefenen. Een deel van deze op het zuiden georiënteerde baai was in de Middeleeuwen een steengroeve voor de bouwwerken in het Historisch centrum van Benissa.

Rustiek en rustig
De baai ‘La Llobelle’ is één van de meest rustieke en rustige baaien van de kust van Benissa. Men kan de baai bereiken met de auto want er is een parkeerplaats van zand vanwaar men vervolgens een pad van enkele meters volgt tot aan de baai. Het is een baai die erg in trek is bij met name duikliefhebbers. Ze is 100 meter lang met een gemiddelde breedte van 25 meter.
De baai ‘Les Basetes’ tenslotte grenst aan het kustgebied van Calpe maar behoort nog net tot het grondgebied van Benissa. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de Peñón de Ifach. Het is een baai met rustige wateren die natuurlijk zijn ontstaan en waar men maximaal van de zee kan genieten. Hier ligt ook de Jachtclub Les Basetes met 80 aanlegplaatsen voor vaartuigen met een lengte tot 8 meter, een zeilschool, een duikcentrum en verscheidene opties om aan (onder)watersport te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *