Dénia

Een stad met een bijzondere geschiedenis

Aan de smalle Moorse straatjes die door het centrum kronkelen kun je zien dat Dénia een stad is met een bijzondere geschiedenis. De wijk Baix la Mar naast de haven is een goed voorbeeld van een traditionele visserswijk, waar vele vrolijk gekleurde huisjes te zien zijn. Daarnaast is aan de modernistische architectuur in de stad goed zien dat Dénia vooral in de laat 19e eeuw opbloeide als handelsplaats. De haven van Dénia is nog steeds erg belangrijk voor het gebied, maar heeft nog steeds de charmante en typische uitstraling van een mediterrane haven.

De haven en het kasteel van Dénia

Het kasteel van Dénia
Op de heuvel naast de haven ligt ‘El Castillo’. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw en heeft daarom een islamitische stijl. Sindsdien zijn er vele aanpassingen gedaan aan het kasteel, waardoor deze ook onder andere invloeden uit de Renaissance kent. Het kasteel is grotendeels vernietigd in 1859, maar later in eren hersteld. Er worden ’s zomers in de avonden vaak concerten in het kasteel gehouden. Het museum van het kasteel herbergt daarnaast de archeologische resten van een Romeinse nederzetting genaamd ‘Diannium’ die in het gebied zijn gevonden. Een Spaanse kustplaats is niets zonder
verse vis, fruit en olijven. Dénia kent dan ook twee voedselmarkten, de markthal en de visafslag. In de markthal Mercado Municipal, die gesitueerd is in de Calle Magallanes, zijn diverse stalletjes met fruit, noten en allerlei andere verse producten terug te vinden. Bij de visafslag Lonja de Pescado, in de haven Muelle Pesquero, worden elke donderdag en vrijdag vanaf 17.00 verse vis en schelpdieren verkocht en niet alleen aan professionele inkopers, maar zeker ook aan particulieren.

Strand met op de achtergrond de Montgó

Stranden en de berg Montgó
Dénia heeft een aantal prachtige, uitgestrekte stranden die door de Europese Unie beloond zijn met de Blauwe Vlag. Dit is een teken dat het strand veilig en schoon is. Ten noorden van Dénia liggen de zandstranden Punta del Raset, Les Marines, Les Bovetes en Els Molins. Bij deze familiestranden kan men heerlijk zonnen en zwemmen. Ten zuiden van de berg zijn de stranden ruiger en volgt, na het zandstrand Las Marinas Casiana, de rotsachtige baaien van Las Rotas. Nog iets verder ligt Cabo San Antonio met prachtige kliffen dat populair is bij duikers en snorkellaars.
Direct naast de stad Dénia ligt een grote berg, dit is de Montgó, waar aan de andere kant de Jávea gelegen is. De berg valt enorm op, omdat de rest van de directe omgeving eigenlijk vrij vlak is. Vanaf de berg heeft men een prachtig uitzicht over de zee en de omliggende steden. Er zijn diverse wandelpaden op de berg, maar er is tevens een smalle, kronkelende autoweg, die Dénia met Jávea verbindt.