Kopen op afstand
Alles over het kopen van een huis in Spanje met een Notariële machtiging

Door verschillende omstandigheden kan het gebeuren dat u bent aangewezen op het kopen van een huis in Spanje op afstand. Denk bijvoorbeeld aan een pandemie, ziekte bij één van de kopers, arbeidsomstandigheden, etc. Vandaag de dag is kopen op afstand steeds gebruikelijker en eenvoudig mogelijk. Samen met u maken wij een voorselectie van enkele woningen die aan uw voorkeuren voldoen. Vervolgens maken wij van de meest interessante woning een uitgebreide videoreportage, waardoor u een goede indruk krijgt van het huis. Ook kunt u een vertrouwenspersoon die misschien al in de omgeving woont of daar aanwezig is, vragen om een bezichtiging te doen met video-call. Deze kan dan tevens vastleggen hoe de directe omgeving eruit ziet. Maar ook kan het gebeuren dat u wél in de gelegenheid bent geweest om een huis persoonlijk te bezichtigen, maar door omstandigheden niet persoonlijk bij de notaris in Spanje aanwezig kunt zijn. In alle gevallen is het dan mogelijk om, onder begeleiding van ons kantoor, de gehele afhandeling, inclusief tekenen contracten, aanbetaling en passeren bij de notaris, op afstand te laten gebeuren.

Notariële machtiging
Het tekenen van een koopcontract kan eenvoudig via e-mail. Wij laten eerst de verkopende partij een handtekening plaatsen, waarna wij het document per e-mail naar u sturen ter ondertekening. Na ondertekening scant u het document in en stuurt het per kerende e-mail weer terug. Zo eenvoudig gaat dat. De aanbetaling verricht u ook in Spanje altijd per bankoverschrijving, en zolang de bankrekening op naam van de uiteindelijke koper staat, maakt het niets uit vanuit welk land de aanbetaling wordt overgemaakt. Voor het tekenen van de notariële akte kan er een volmacht worden opgemaakt door een met ons kantoor samenwerkende notaris in Nederland. U tekent een volmacht waarmee u een vertrouwenspersoon in Spanje, en als u die niet heeft onze advocaat, toestemming geeft om uit uw naam de koopakte en eventuele hypotheekakte te tekenen, waarna wij het eigendomsbewijs en sleutels van uw nieuwe woning in Spanje voor u bewaren in ons kluis. En zodra u in de gelegenheid bent om naar Spanje te komen, ligt alles op ons kantoor voor u klaar. Zo kunt u tóch rechtmatig eigenaar worden van uw droomhuis onder de Spaanse zon, zonder al te ingewikkelde toestanden.

Apostille en beëdigde vertaling volmacht
Wilt u met een volmacht kopen in Spanje, dan is een normale Nederlandse volmacht niet voldoende. Allereerst dient de volmacht opgesteld te worden in het Nederlands en vervolgens door de rechtbank te worden voorzien van een apostille. Een apostille is een stempel van de rechtbank op een officieel document, die aantoont dat de handtekening op het document echt is. Alleen met die stempel is het document geldig in het buitenland. Na verkrijging van de apostille moet de volmacht, inclusief apostille, worden vertaald door een beëdigd vertaler, die bovendien erkend is door het Spaanse ministerie. Beide originele afschriften moeten in het bezit geraken van de gevolmachtigde. Dit gaat per koerier, zodat we zeker weten dat het document in de juiste handen terecht komt. De gevolmachtigde gaat vervolgens met de officiële machtiging op de dag van passeren naar de Spaanse notaris kan om de akte te verlijden.

Wat zijn onze kosten?
De kosten voor begeleiding bij het kopen op afstand bedragen € 795,-. Dit bedrag is inclusief de kosten voor het verkrijgen van de apostille, koerierskosten, notariskosten in Nederland en wettelijke identificatiekosten voor twee comparanten. Mocht u ervoor kiezen onze advocaat te machtigen zijn de advocaatkosten niet inbegrepen. Deze zijn afhankelijk van de locatie waar de woning passeert en derhalve op aanvraag verkrijgbaar. Indien men binnen 3 weken de koop- of hypotheekakte wenst te laten passeren, dan is dit in de meeste gevallen mogelijk, maar dan geldt een spoedtarief van € 995,-. De kosten voor begeleiding bij het kopen op afstand dienen altijd middels vooruitbetaling voldaan te zijn.

Meer weten?
Ons kantoor heeft inmiddels, mede dankzij de situatie rondom het coronavirus, veel ervaring met het via een volmacht kopen in Spanje. Zowel de inhoud van de volmacht, coördinatie met de Nederlandse notaris, verkrijging van de apostille en uiteraard de beëdigde vertaling, kunt u met een gerust hart aan ons overlaten. Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Spanje op afstand? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.