Huren in Spanje

Wat moet u weten als huurder in Spanje?

In deze hectische tijden is het bijna onmogelijk om u goed te oriënteren op de Spaanse woningmarkt. Het zoeken naar een woning en het maken van afspraken voor bezichtiging is tijdrovend. Tijd die u zichzelf kunt besparen. Benicasa heeft om die reden veel woningzoekenden die gebruik maken van onze dienstverlening. Door onze persoonlijke, deskundige en betrouwbare benadering staan wij garant voor een ‘anders dan de anderen’ aanpak. Benicasa gaat verder, daar waar velen stoppen. Hierdoor kunnen wij uw wensen optimaal koppelen aan een bepaalde woonruimte. Of het nu gaat om een appartement, bungalow of vrijstaande villa; onze werkwijze blijft gegarandeerd! 

Wanneer u een huurwoning gevonden heeft
Zodra u uw droomwoning in Spanje tussen ons aanbod gevonden heeft, kunnen wij deze ‘van de markt’ halen nadat een reserveringsbetaling is voldaan van minimaal één maand huur, plus de door ons gehanteerde kantoorkosten. Hiermee heeft u een vooraf overeengekomen periode de zekerheid dat de woning niet aan een andere geïnteresseerde verhuurd kan worden. Vervolgens gaan wij over tot het opmaken van het huurcontract en maken wij met u en de eigenaar een afspraak ter ondertekening. Nadat de resterende huurkosten door u voldaan zijn en het huurcontract door beide partijen is ondertekend, overhandigen wij u de sleutels van uw nieuwe thuis in Spanje. Het nemen van een zogenaamde optie, zonder het doen van enige betaling, is in Spanje helaas niet gebruikelijk.

Met welke kosten dient u rekening te houden?
Bij het huren van een woning in Spanje, dient u rekening te houden met de betaling van de eerste huurmaand, een restitueerbare borgsom waarvan de hoogte staat aangegeven bij de omschrijving van de desbetreffende woning en de kosten van het verplichte serviceabonnement. De borgsom wordt door de eigenaar beheerd en door de eigenaar aan u gerestitueerd aan het einde van de huurperiode als blijkt dat er geen rekeningen open staan, de woning in de verkregen staat wordt achtergelaten en er geen zaken beschadigd zijn dan wel ontbreken met betrekking tot de inventaris. Uiteraard dient u maandelijks een vooraf overeengekomen huur te betalen, welke u dient te voldoen aan ons kantoor, uiterlijk op de derde dag van elke maand. Daarbij betaalt u, gelijktijdig met de maandelijkse huur, een bedrag van € 12,- met betrekking tot het serviceabonnement en bent u wettelijk verplicht een inboedelverzekering af te sluiten.

Bijkomende huurkosten
Ook in Spanje krijgt u te maken met bijkomende huurkosten. Als huurder bent u verantwoordelijk voor de tijdige betaling van de kosten met betrekking tot gebruik van elektriciteit, water, gas en vuilnisophaal. Maakt u gebruik van telefoon en/of internet, dan zijn deze kosten normaal gesproken ook voor eigen rekening. Mocht een woning de beschikking hebben over een privé zwembad en/of tuin, dan dienen deze door u voor eigen rekening onderhouden te worden. Indien gewenst kunnen wij u introduceren bij een professioneel onderhoudsbedrijf. De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor de tijdige betaling van de vastgoedbelasting en service- en/of gemeenschapskosten.

Noodzakelijke documenten
Voordat wij een huurovereenkomst op kunnen maken, dienen wij te beschikken over;

  • een kopie van het paspoort van alle volwassen bewoners (18+);
  • een kopie van het NIE nummer van de hoofdbewoner;
  • bewijs van voldoende inkomen (salarisstrook, verklaring werkgever, uitkerende instantie, etc.);
  • het nummer van uw bankrekening in Spanje (voor afschrijving van de gebruikerskosten als water, gas, elektra);
  • een telefoonnummer en e-mailadres waarop wij u kunnen contacteren indien noodzakelijk;
  • contactgegevens van een derde persoon in geval van calamiteiten.

Huisdieren
Heeft u huisdieren? Informeert u dan alstublieft vooraf bij ons kantoor of huisdieren in de door u gewenste huurwoning zijn toegestaan. Omdat wij begrijpen dat het vooraf lastig is om te weten waar nu wel en waar juist geen huisdieren zijn toegestaan, maken wij bij de woonomschrijving alleen melding wanneer huisdieren beslist niet zijn toegestaan. Een klein houvast: Grote honden zijn nooit toegestaan in kleine appartementen en/of woningen met weinig of geen buitenruimte. Heeft u meerdere honden en/of katten, dan is toestemming van de eigenaar altijd vereist. Exotische huisdieren mogen uitsluitend na toestemming van de eigenaar, maar uitsluitend als u deze volgens de Spaanse wet als huisdier mag houden.

Een woning ‘even proberen’
Wij krijgen regelmatig de vraag of men een woning voor een korte periode ‘even mag proberen’. Als de woning vervolgens bevalt wil men de woning dan wel voor een langere periode huren. Hoewel wij begrijpen dat het lastig is om, als u in een ander land gaat wonen, direct een woning of woonomgeving goed in te schatten, kunnen wij hier, om verzekeringstechnische redenen, niet in meegaan.

Beëindiging van de huurovereenkomst
Als huurder dient u het eerste jaar de overeengekomen huurperiode van minimaal 12 maanden te respecteren. De huurovereenkomst wordt telkens automatisch met dezelfde periode verlengd, tot een wettelijk maximum van vijf jaar, met die verstande dat na de eerste 12 maanden u de huurovereenkomst kunt beëindigen, waarbij u wel een wettelijke opzegtermijn van 2 maanden in acht dient te nemen. Na de wettelijke maximale periode van vijf jaar kan de eigenaar besluiten de woning door te verhuren, maar in dat geval wordt de huurovereenkomst telkens voor drie jaar verlengt. De eigenaar mag na de periode van vijf jaar, of na de verlenging van drie jaar, ook besluiten om de woning niet langer te verhuren. In dat geval dient de eigenaar u dit minimaal vier maanden voor het verstrijken van de maximale huurperiode te laten weten. Beëindiging van een huurovereenkomst dient altijd schriftelijk en aangetekend te geschieden middels een schrijven naar:
Benicasa Inmobiliaria
Calle San Nicolás 3
03720 Benissa (Alicante)
Spanje,
waarna met u een afspraak wordt gemaakt om een bewijs tot opzegging te ondertekenen. Een huurovereenkomst is pas dan opgezegd als u van ons een bewijs van opzegging heeft ontvangen. In geval u de woning wenst te verlaten voor het einde van de eerste 6 huurmaanden, is de eigenaar gerechtigd, als u geen schriftelijke toestemming heeft ontvangen, de resterende huurmaanden van het lopende huurjaar bij u in rekening te brengen.

Meer informatie?
Bent u op zoek naar een huurwoning in Spanje voor lange termijn of heeft u een woning die u voor lange termijn wenst te verhuren? Neem dan contact op met Benicasa. Graag leggen wij uit welke meerwaarde wij u als uw eigen verhuurkantoor in Spanje kunnen bieden. Helder, duidelijk en gegarandeerd goed. En dat is voor u een hele huurzorg minder.