Jalón

Het fijnste klimaat ter wereld

Het stadje Jalón (Xaló in het Valenciaans) ligt op slechts 15 minuten van de kust, zo’n 6 kilometer van Benissa. Dit vriendelijke dorpje staat onder andere bekend om de prachtige vallei ‘Vall de Pop’ waarin het gelegen is. Je kunt er fijne wandeltochten maken en er zijn vele bodega’s en wijnboerderijen. De omgeving is al eens door de World Health Organisation uitgeroepen tot het gebied met het fijnste klimaat ter wereld, omdat zowel ’s zomers als ’s winters de temperatuur erg aangenaam is. Een geschikte locatie om te wonen dus.

Smalle straatjes en een kenmerkende kerk

Beleef de stad
De historische overheersing van de Moren in de regio is nog duidelijk zichtbaar in Jalón. Het centrum kent vele smalle straatjes met typisch Moorse huisjes. Ten tijde van de overheersing had Jalón twee Moorse kastelen en op het marktplein van Jalón staat de neoklassieke kerk Santa Maria met haar blauwe koepel. Op de plaats van deze kerk stond vroeger een moskee. Rond de fontein op het plein wordt iedere dinsdag een markt gehouden. Dwars door het dorp loopt de rivier Gorgos en er zijn twee stadsbruggen over deze rivier heen, die ’s zomers veelal droog staat, maar ’s winters kan veranderen in een flink stromende waterpartij als het smeltwater zich in de bergen voegt bij de soms hevige voorjaarsbuien en langs de rivieren naar de kust stroomt. Langs de rivier kan men winkelen bij de boetiekjes of op een terras gezellig borrelen. Er wordt iedere zaterdag naast de rivier een rommelmarkt gehouden, de ‘Rastro de Jalón’, waar bezoekers van heinde en verre op af komen. Wandel lekker rond door Jalón en wordt ondergedompeld in de lokale sferen.

De rommelmarkt van Jalón is befaamd

Prachtige natuur en heerlijke wijn
Jalón wordt omgeven door de groene vallei Vall del Pop en de rivier Gorgos. Daarnaast zijn er bergen, zoals de Sierra de Bernia (1128m), Penyo de la Mica (806m), Sierra del Forner (889m) en de Castellet (608m). De natuur is er erg Spaans met olijfbomen, naaldbomen, wijngaarden en sinaasappelplantages. De natuur is te verkennen door een wandeltocht door de bergen te maken, maar dat is ook prima te doen op een mountainbike. Of huur eens een paar of quad in het nabij gelegen Benissa. In de Jalón vallei worden vele wijnen geproduceerd. De geschiedenis gaat dat de Moren uit Jalón eind 15e eeuw wijnen naar het Valenciaanse hof stuurden. De wijn was vervolgens eeuwenlang het belangrijkste economische product van de regio. Veel wijnboerderijen in het gebied produceren de zoete, witte wijnen Moscatel en Mistela. Daarnaast komen er stevige, rode wijnen vandaan die op internationale beurzen goed gewaardeerd worden. Het is dan ook zeker een aanrader om een bodega te bezoeken en te kijken hoe het proces precies werkt. Natuurlijk kan men daar meteen een heerlijk wijntje proeven.