Lliber

Mooi en nog onbedorven

Llíber is gelegen in de Vall de Pop en ligt op enkele kilometers van Benissa en Jalón. De naam ‘Vall de Pop’ is afkomstig van de berg ‘Caballo’ die ook bekend is onder de naam ‘Pop’. Llíber is een kleine gemeente met ongeveer 1.100 inwoners die Lliberanos worden genoemd.

Typisch plein in Lliber

Geschiedenis van Lliber
Volgens de overlevering is Llíber van Romeinse origine, wat meteen ook de naam verklaart die klaarblijkelijk afkomstig is van het Latijnse ‘Praedium Liberii’, wat ‘Het landgoed van Liberius’ betekent. Net als een groot deel van Spanje is ook de regio rond Llíber in handen geweest van de Moren. Deze periode heeft in Spanje geduurd van het in bezit nemen van de eerst gebieden in het jaar 711 tot het vallen van het laatste bolwerk in Granada in het jaar 1492. In 1245 is de regio rond Llíber veroverd op de Moorse overheersers door koning Jaume I. Daarna is de regio een aantal keren door verandeling van eigenaar verwisseld. De verovering op de Moren is gepaard gegaan met een leegloop van het aantal bewoners van Llíber. De volgende groep mensen die in Llíber arriveerden was hoofdzakelijk afkomstig  uit de gemeenschap van Llucmajor van het eiland Mallorca. Vandaar dat er een historisch verband bestaat tussen deze twee dorpen.

Iglesia de San Cosme y San Damián

Gastronomie en bezienswaardigheden
Op een ambachtelijke manier wordt er in Llíber al eeuwenlang wijn, de zoete dessertwijn mistela, rozijnen en embutido (gekruide worsten) geproduceerd. Daarnaast is Llíber bekend om zijn repostería tradicional, een overheerlijk banket, zoals pastelitos de boniato (gebakje van zoete aardappel), coca maría (cake), pan quemado (soort brood) en almendrados (amandelkoekjes). De kerk ‘Iglesia de San Cosme y San Damián’ is het middelpunt van het dorp. Het is een kerk uit de 19e eeuw die in een neoklassieke stijl is gebouwd. De Riurausgebouwen kan men nog steeds terugvinden in Lliber. Deze gebouwen werden opgetrokken aan het einde van de 18e eeuw en werden gebruikt om de moscatel druiven om te zetten in rozijnen. Deze gebouwen, die met 3, 4, of 5 bogen zijn geconstrueerd, vormen sindsdien een belangrijke vormgeving van het landschap van deze streek. In deze regio werden de rozijnen op een andere, veel ingewikkeldere manier geproduceerd dan het simpelweg drogen van druiven in de zon zoals dat op andere plekken ter wereld gebeurde. Vandaar dat daar in deze streek speciale gebouwen voor werden neergezet.