Moraira

Geboorteplaats van de Mistela

De mediterrane mix van culturen en een brug tussen beschavingen is al eeuwenlang het gezicht van het pittoreske dorpje Moraira. Zo is er een Iberische cultuur geweest, maar bijvoorbeeld ook een Arabische. Heel waarschijnlijk hebben de Arabieren het dorp Moraira genoemd. Lang kwamen de meeste inkomsten van Moraira door de vishandel. Pas later ontwikkelde het dorp zich economisch, mede door de rozijnenhandel.

Het kasteel van Moraira

Mistela likeur
Nog iets later, rond de tweede helft van de twintigste eeuw, kwam de grote economische troef van Moraira, namelijk de Moscatel druif. Hiervan werd het populaire likeurtje Mistela gemaakt dat bekend staat om de onwijs zoete smaak en erg gewild is als ‘achterafje’ na een Mediterrane maaltijd. Dit was meteen het begin van het toerisme in Moraira. Behalve de fijne Mistela, genieten reizigers van het milde klimaat, de fijne stranden en de rustgevende natuur in de omgeving.
Het Castillo (kasteel) de Moraira wordt ook wel eens Castillo de la Mar genoemd. Dit komt door de ligging van het kasteel direct aan zee. Vanuit het kasteel, waarvan nog slechts een kenmerkende toren rest, kijkt men uit op het strand en de zee. Het kasteel werd gebouwd in de achttiende eeuw met als doel Moraira te beschermen tegen gevaar van buitenaf en het is een statisch gebouw. Bovenin zijn zeven kantelen waar de kanonnen geplaatst werden. Al met al is het kasteel, dat gelegen is aan het L’Ampolla strand, één van de bezienswaardigheden van Moraira.

De haven van Moraira

Kerkjes, hermitages en stranden
In Moraira zijn twee kerken, waaronder de Parroquia de Nuestra Señora de los Desamparados, en drie hermitages te vinden. Een hermitage is een klein klooster met alleen één monnik of zuster. In deze vijf kan men een kijkje nemen, maar natuurlijk ook aan de buitenkant bewonderen. Moraira heeft drie stranden en er zijn vier baaien. De strandjes El Portet, L’Ampolla en Les Platgetes zijn zandstranden met blauw en helder zeewater, waarbij men rekening moet houden dat met name Les Platgetes erg toeristisch is. Verder zijn er vier baaitjes: Cala Cap Blanc, CalaL’Andragó, CalaPortixol en CalaLlebeig. De meeste van deze baaitjes zijn alleen met de auto bereikbaar. Vooral CalaLleibeg is erg mooi. Witte rotsen van ruim tien meter hoog en bedekt met groen en bloemen, met in de verte wellicht een Valenciaanse visser.