Onze diensten » Emigratiebegeleiding

Emigratiebegeleiding

U heeft besloten naar Spanje te gaan emigreren en kunt wel wat hulp gebruiken. Als u gaat wonen in ons werkgebied, dan kunt u hiervoor uitstekend terecht bij onze relocatieconsultant. Onze relocatieconsultant kan u ondersteunen met het organiseren van uw emigratie, regelt de veilige verhuizing van uw spullen met behulp van een professioneel en betrouwbaar verhuisbedrijf en kan er voor zorgen dat u wordt opgehaald op het vliegveld bij aankomst in Spanje. In Spanje kan de consultant u bijstaan bij de eerste stappen van uw integratie in uw nieuwe woonomgeving.

We beginnen met een NIE
Op basis van uw wensen regelt de consultant uw tijdelijke accommodatie en helpt, indien u dit nog niet gedaan hebt, met het vinden van een eigen plek. Dit kan een koopwoning zijn, of een huurwoning voor lange termijn. De consultant begeleidt u bij de aanvraag van een NIE en zorgt ervoor dat u een Spaans mobiel telefoonnummer krijgt, zodat u beter (en voordeliger) bereikbaar bent. Vooral een NIE is in Spanje belangrijk, want zonder NIE kunt u geen woning kopen of huren, geen bankrekening openen, geen voertuig op uw naam zetten, uw kinderen niet inschrijven op scholen, geen mobiele telefoon aanschaffen, etc. Daar waar u tegenwoordig een afspraak moet maken voor het aanvragen van een NIE en de wachttijden inmiddels zijn opgelopen tot soms wel drie maanden, kunnen wij uw NIE, door goede afspraken met de desbetreffende instanties, vaak al binnen vijf werkdagen in huis hebben. 

Inschrijving op scholen
De consultant begeleidt u bij de inschrijving van uw kinderen op de Spaanse school. Veel ouders kiezen ervoor, vaak uit onwetendheid of een stukje angst voor het onbekende, om hun kinderen in te schrijven op één van de internationale scholen aan de Costa Blanca. Wat zij in die keuze vaak vergeten is dat deze scholen niet zelden op afstand gelegen zijn. Daarbij is Spaans, de taal van uw nieuwe land, normaal gesproken niet de voertaal op deze scholen, maar 9 van de 10 keer Engels. Uw kinderen zullen dus zeker erg goed Engels leren spreken, maar een stuk minder goed Spaans en al helemaal geen Valenciaans, de streektaal die erg belangrijk is voor een goede integratie en dus voor de toekomst van uw kinderen. Tel daar bij op dat veel kinderen op deze scholen slechts tijdelijk in het land zijn, en u begrijpt dat het maken van leuke vriendschappen niet echt bevorderd wordt. De Spaanse openbare scholen zijn zeker niet slecht. Sterker nog, het niveau staat inmiddels hoger aangeschreven dan de meeste scholen in uw thuisland. Daarbij wordt uw kind altijd op de school geplaatst die het dichtst in de buurt van uw woonhuis gelegen is, wat de integratie bevorderd en ook het maken van vriendjes een stuk eenvoudiger maakt.

NUTSbedrijven
Als u een eigen huis gevonden heeft begint het echte Spaanse leven. Gas, water en licht moeten aangesloten worden of omgezet worden op uw naam. Niet minder belangrijk zijn de telefoon- en internetaansluiting. Het is goed mogelijk om dit zelf te regelen, maar niet altijd even gemakkelijk als u de taal niet goed beheerst. Uiteraard kan onze relocatieconsultant dit voor u regelen.

Een eigen plek
De relocatieconsultant zorgt voor de eerste sociale contacten door het bemiddelen bij lokale verenigingen en helpt u de omgeving te verkennen. De consultant laat zien waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is, en waar restaurants, supermarkten, sportfaciliteiten en het politiebureau zijn.

Bank & Verzekeringen
Het is belangrijk dat uw verzekeringen in orde zijn, zeker in het buitenland. Ieders persoonlijke situatie is anders: ziektekosten, auto-, inboedel- en reisverzekering. Onze consultant denkt met u mee en kan alle noodzakelijke verzekeringen voor u verzorgen bij gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen. Een Spaanse bankrekening is noodzakelijk om de meeste rekeningen te betalen. Dus ook bij het openen van een rekening zal de relocatieconsultant u ondersteunen.

De kosten
Voor niets gaat ook in Spanje de zon op, alleen een stuk vaker dan u in uw thuisland waarschijnlijk gewend bent. Onze relocatieconsultant rekent dan ook een courtage voor zijn of haar diensten. Deze zijn afhankelijk van uw wensen, uit te voeren diensten en aantal personen waarvoor deze diensten moeten worden uitgevoerd. In een persoonlijk gesprek ontdekken wij graag wat u van ons verwacht en maken wij vervolgens een vrijblijvende en persoonlijke offerte.


Wat dient u te regelen voor emigratie in uw thuisland?

Officiële documenten

 • Paspoorten en/of rijbewijs laten verlengen (indien deze op korte termijn verlopen). Om een nieuw paspoort aan te vragen in Spanje dienen Nederlanders namelijk naar Madrid te gaan, Belgen naar Alicante, naar de respectievelijke ambassades, zodra u uitgeschreven staat in uw thuisland.
 • Internationaal uittreksel geboorteregister van alle gezinsleden (dient u aan te vragen in uw geboorteplaats). Kinderen hebben deze nodig voor het verkrijgen van NIE en Residentie.
 • Internationaal uittreksel van de huwelijksakte.
 • Indien u een baan zoekt is het verstandig om uw diploma’s te laten waarmerken en vertalen.
 • Uitschrijvingsbewijs bevolkingsregister 5 dagen voordat u emigreert. Als u zich uitschrijft bij uw gemeente dan geeft de gemeente dat door aan de Belastingdienst.
 • Inenting van huisdieren en het bewijs hiervan. Vraag bij uw dierenarts wat de regels zijn voor uw huisdier.
 • Vraag uw huisarts of behandelende specialist of het mogelijk medische dossiers mee te nemen. Heeft u medicijnen waar u niet buiten kunt? Vraag uw huisarts dan om extra medicijnen.
 • DIGID code aanvragen mocht u deze nog niet hebben; hiermee kunt u makkelijk in het buitenland zaken aanvragen en/of doorgeven.

Opzeggingen

 • Opzeggen huur van huurwoning, terugvragen borgsom, afgeven huissleutels, verrekenen jaarlasten (bv. servicekosten, gas, water en elektra).
 • Verkoop van de eigen woning, tijdig makelaar inschakelen.
 • Uw auto verkopen, tijdig inleveren kentekenbewijs, verzekering opzeggen en vrijwaringsbewijs aanvragen. Kiest u er voor om uw auto in te voeren in Spanje? Voer hem dan enkele dagen voor vertrek uit in uw thuisland. Het scheelt u veel extra kosten in Spanje.
 • Als u besluit om uzelf uit te schrijven, dan hoef u ook geen zorgverzekering meer te betalen. Zorg op tijd voor informatie hoe u deze opzegt. U hebt soms een uitschrijf bewijs nodig, en die kan men pas krijgen vijf dagen vóór je officiële vertrek.
 • Als u zich uitschrijft uit de gemeente zal de gemeente dit doorgeven aan de belastingdienst. Op uw nieuwe adres in het buitenland (of tijdelijk postadres) ontvang u dan ongeveer 5 weken later een invulformulier. Dat moet u volledig invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Zij bekijken dan of u een speciaal aangiftebiljet nodig hebt. Vergeet dit niet te doen! De belastingdienst weet u ook in Spanje te vinden. Daarbij kan het zomaar zijn dat u een aardig bedrag terugkrijgt.
 • Opzeggen gas, elektriciteit, water, kabel TV, telefoon, mobiele telefoon, internet.
 • Opzeggen van onderhoudsabonnementen (cv, geiser, combiketel, schoorsteenveger, glazenwasser, etc.)
 • Opzeggen kinderbijslag, bankrekeningen (neem een rekening courant of gebruik abonnement voor internet bankieren).
 • Uitschrijven kinderen school, verklaring van school over kinderen (soort school en resultaat), restitutie schoolgeld.
 • Annuleren of continueren verzekeringen. (Als u uw auto in gaat voeren in Spanje en u gaat met deze auto reizen, dan dient u een uitvoerkenteken aan te vragen bij het RDW. Dit kenteken dient u dan door te geven bij uw verzekeringsmaatschappij, zodat u korte tijd verzekerd bent in Spanje).
 • Opzeggen / aanmeldingen / lidmaatschappen (ANWB, clubs, verenigingen, vakbond, kerkgenootschap, kranten, bladen etc.). Ook voor uw kinderen.
 • Lidmaatschappen sportclubs, muziekles etc. opzeggen
 • Opzeggen spaaracties zoals winkelzegels, airmiles, spaarcoupons e.d.

Uitkeringen / Pensioen / Zorgverzekering

 • Als u op dit moment een ZW- of WW-uitkering krijgt, moet u ze informeren over uw emigratie en vragen om de benodigde formulieren.
 • Neem contact op met uw pensioenfonds (pensioen dat u hebt opgebouwd blijft staan, en wordt op uw pensioenleeftijd uitgekeerd in Spanje).
 • Als u pensioen of een WIA uitkering ontvang dient u het 121 formulier aan te vragen. Hiermee heeft u recht op het gebruik van het sociale zekerheidsstelsel in Spanje.
 • U kunt via de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank een vrijwillige AOW/ANW-verzekering afsluiten. Bij verblijf in het het buitenland bouwt u geen AOW meer op en wordt u 2% per jaar gekort.
 • Vraag een bewijs van inkomen aan (in het Spaans) van uw pensioen/uitkering bij de SVB. Dit bewijs dient een naam en handtekening van een medewerker te bevatten en een stempel van de uitgevende instantie. Houd er rekening mee dat dit soms enkele weken kan duren.
 • Neem contact op met de zorgverzekering of het College van Zorgverzekeraars om te vragen of u een E-111 formulier nodig hebt (dit is voor de eerste tijd in het nieuwe EU-land).
 • Als u op dit moment een uitkering krijgt via de Ziektewet- of Werkeloosheidsuitkering, dient u ze informeren over de emigratie en vragen om het benodigde E303-formulier (met dit formulier kunt u in het EU land, onder bepaalde voorwaarden, nog 3 maanden aanspraak maken op deze uitkering).

Doorgeven adreswijziging

 • Familie, vrienden, kennissen
 • Instellingen zoals de DUO. Hebt u een lopende studieschuld? Zorg ervoor dat DUO uw nieuwe adresgegevens heeft, of dat u uw zaken online kan regelen. De gemeente geeft het nieuwe adres automatisch door, maar beter is het om wel even zeker te zijn.

Abonnementen

 • Invullen verhuisbericht postkantoor in verband met automatische doorzending van de post naar het nieuwe adres in uw nieuwe woonland (verschillende opties).

Belastingdienst

 • Neem zelf contact op met de belastingdienst en leg uit dat u gaat emigreren. Zij zullen u zeker helpen alles soepel af te werken.

Meer informatie
Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Wij staan u graag bij. Neemt u vrijblijvend contact met ons op of kom langs op ons kantoor in het centrum van Benissa. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we dan graag de mogelijkheden met u. Wij spreken uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.