Onze diensten » Energiecertificaat

Het energiecertificaat in Spanje

Sinds 1 juni 2013 is het voor alle huiseigenaren in Spanje verplicht om te beschikken over een ‘certificado de eficiencia energetica’ (CEE), een energiebesparingscertificaat. De verplichting is gebaseerd op een nieuwe wet die in overeenstemming is met een Europese richtlijn uit 2007 over de energieprestaties van gebouwen. Het CEE vormt een onderdeel van de algemene strategie om de klimaatverandering tegen te gaan. Alle huiseigenaren die hun huis willen verkopen of verhuren dienen over een dergelijk certificaat te beschikken. Zonder een CEE kunnen er geen verkooptransacties meer worden voldaan of kan het object niet meer verhuurd worden. Bovendien kan een boete worden opgelegd die al snel kan oplopen tot € 6.000,-.

Energieverbruik
Het certificaat kan bestaan uit de letters A tot en met G, waarbij A aangeeft dat de betreffende woning maximaal efficiënt is en G weergeeft dat een huis, kantoor of gebouw minimaal efficiënt is. Het eenmaal verkregen certificaat is tien jaar geldig. Daarna dient een nieuw certificaat aanwezig te zijn. Gekeken wordt naar het energieverbruik in de woning in relatie tot het gangbare gebruik ervan en op welke manieren het energieverbruik gereduceerd kan worden. Valt uw huis onder kwalificatie G, dan nog zijn eventuele verbeteringen niet verplicht, maar worden deze wel geadviseerd.

Kosten verkrijging energiecertificaat
Slechts bepaalde professionals, zoals technisch architecten, architecten en ingenieurs mogen dit certificaat opstellen en registreren in het betreffende register bij de verschillende autonome regio’s in Spanje. De kosten voor het verkrijgen van een energiecertificaat zijn afhankelijk van het type woning en de oppervlakte en bedragen vanaf € 150,- exclusief de dan geldende BTW.

Meer informatie
Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Wij staan u graag bij. Neemt u vrijblijvend contact met ons op of kom langs op ons kantoor in het centrum van Benissa. Onder het genot van een kopje koffie bespreken we dan graag de mogelijkheden met u. Wij spreken uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.