U gaat een woning kopen in Spanje. Dat is een belangrijke moment in uw leven dat u graag goed wilt regelen. Dat begrijpen wij. Daarom gaat ons hypotheekadvies verder dan een simpele berekening van uw maandlasten. Wij kijken naar waar u nu staat en luisteren naar uw wensen voor vandaag, maar zeker ook voor morgen, zodat u straks niet voor vervelende (vaak financiële) verrassingen komt te staan. Daarbij is het goed te weten dat Benicasa onder bepaalde voorwaarden tot 100% financiering kan verzorgen voor residenten in Spanje.

Onafhankelijk hypotheekadvies in Spanje
Wij werken voor onafhankelijk hypotheekadvies samen met de meest toonaangevende banken in Spanje. Onze hypotheekadviseurs hebben steevast een meerjarige ervaring met het geven van hypotheekadvies in Spanje, waardoor zij u tijdens het hele traject uitstekend kunnen adviseren en begeleiden. De hypotheekadviseur staat in direct contact met de met ons samenwerkende banken. Hierdoor kunnen wij snel schakelen en u de beste tarieven en hypotheekvoorwaarden aanbieden voor nieuwbouw, renovatie en bestaande woningen in Spanje. Maar ook overbruggingskredieten behoren tot onze mogelijkheden. Wij verzorgen alles van A tot Z, zodat u verder geen zorgen meer hebt over de financiering van uw droomwoning in Spanje. En ook nadat u de hypotheek hebt afgesloten, blijft onze hypotheekadviseur u adviseren wanneer dit noodzakelijk mocht zijn.

Enkele voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek in Spanje:

 • De aflossing gaat in Spanje via een annuïteitenhypotheek
 • De maximale looptijd is in Spanje 30 jaar
 • De maximale eindleeftijd is over het algemeen 75 jaar

Voor het aanvragen van een hypotheek in Spanje is deugdelijk advies en goede begeleiding meer dan gewenst. Dit kan u zeker voordelen opleveren bij de financiering van uw huis in Spanje.

Geautoriseerd door de Spaanse Centrale Bank
Benicasa is als hypotheekadviserende organisatie geautoriseerd door de Spaanse Centrale Bank middels de certificering ‘Informador de Credito Inmobiliario’ (ICI). Deze certificering is gericht op kredietbemiddelaars en bankpersoneel in Spanje, die informatie- en commercialisatietaken uitvoeren in vastgoedkrediet, met als doel een betere bescherming voor de cliënt op de Spaanse hypotheekmarkt. Zonder deze certificering is uit naam van een cliënt onderhandelen met Spaanse banken niet toegestaan. Het certificaat wordt uitgegeven door het Spaanse Instituut voor Financiële Analisten (IEAF). Dit is een door de Spaanse Centrale bank geautoriseerde instelling die deze certificaten mag verstrekken. Het doel van het certificaat is ervoor te zorgen dat een hypotheekadviseur kan werken volgens de door de Spaanse Centrale Bank voorgeschreven richtlijnen met betrekking tot het financieringsproces en om op neutrale wijze te kunnen adviseren zodat de cliënt de beste financieringsoptie krijgt.

Benodigde documenten
Om te zorgen dat de hypotheekaanvraag voorspoedig verloopt is het belangrijk dat de juiste documenten aangeleverd worden. Hoe completer het hypotheekdossier, hoe sneller de aanvraag namelijk zal verlopen. Hieronder een overzicht van de minimaal benodigde documenten:

Indien in loondienst:

 • Laatste twee belastingaangiftes
 • Laatste 3 loonstroken
 • Bankafschriften van de laatste 6 maanden
 • Hypotheekafschrift bank eigen woning
 • BKR (Nederland) of Uittreksel kredietregistratie (België)

Indien zelfstandig:

 • Laatste twee belastingaangiftes
 • Laatste twee jaarrekeningen
 • Bankafschriften van de laatste 3 maanden
 • Hypotheekafschrift bank eigen woning
 • BKR (Nederland) of Uittreksel kredietregistratie (België)
 • Huurcontracten bij huurinkomsten

*** Tot 100% financiering mogelijk ***
Voor residenten in Spanje en uitsluitend onder bepaalde voorwaarden

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?
Zodra de koop is gesloten, is het van groot belang dat de hypotheek snel wordt aangevraagd. Zeker als u ontbindende voorwaarden hebt bedongen omtrent het krijgen van een financiering. Volgens de ontbindende voorwaarden moet u namelijk aantonen dat je géén financiering kunt krijgen. Het niet kunnen overleggen van de financiële goedkeuring van de bank is dan niet voldoende om de koop te ontbinden. Sterker nog, het te laat aanvragen van een hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben als, te laat, blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een financiering.

Globaal kan er uitgegaan worden van globaal een week doorlooptijd vanaf het moment van aanleveren van alle noodzakelijke documentatie tot het moment dat de bank aangeeft dat er financieringsmogelijkheden zijn en een hypotheekaanvraag doorstuurt. Na het tekenen van de hypotheekaanvraag van de bank, wordt de taxatie aangevraagd en duurt het nog ongeveer twee weken voordat de risicoafdeling van de bank groen licht kan geven en de officiële bankofferte uitgebracht kan worden. Op dat moment weet u zeker dat u een hypotheek kunt krijgen en onder welke voorwaarden. Vanaf dan duurt het normaal gesproken nog twee tot drie weken voordat u bij de Spaanse notaris zit om de hypotheekakte te laten passeren. Dit alles is geheel afhankelijk van de complexheid van de financiering en compleetheid van de door u aangeleverde hypotheekdossier. Pas na aanlevering van het hypotheekdossier is een meer nauwkeuriger indicatie te geven. Afhankelijk van de snelheid waarmee u alle documentatie aanlevert, duurt het in het meest gunstige geval dus 6 weken voordat de hypotheekakte bij de notaris ligt.

Wat is de minimale inbreng eigen middelen?
Voordat u op zoek gaat naar een huis in Spanje, is het aan te raden om alvast de mogelijkheden voor financiering duidelijk te hebben. Dit kan heel eenvoudig via een hypotheekcheck door onze hypotheekadviseur. Hierdoor weet u meteen wat u mogelijkheden zijn en kunnen wij, zodra u uw droomhuis onder de Spaanse zon heeft gevonden, meteen doorschakelen en voorkomt u tevens dat u woningen gaat bekijken die achteraf misschien financieel onbereikbaar blijken te zijn.

Afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie kunt u via de bemiddeling van Benicasa als resident (als u meer dan twee jaar belasting betaalt in Spanje) onder bepaalde voorwaarden tot 100% van de laagste bekende waarde financieren en als niet resident maximaal 70%. De laagst bekende waarde kan de koopprijs zijn als de taxatie hoger uitvalt, of andersom. Dat betekent dus dat u, als u geen resident bent, zelf de overige 30% moet kunnen inbrengen plus de kosten koper, die in Spanje ongeveer 12% van de koopprijs bedragen. Bij een koopprijs van € 200.000,- dient u dus minimaal € 84.000,- (42%) zelf in de brengen. Dit is inclusief kosten koper. Het is hierbij belangrijk te weten dat de koopprijs minimaal € 150.000,- moet bedragen om voor een hypotheek in aanmerking te komen.

Voor de duidelijkheid, hieronder een rekenvoorbeeld:

· Koopsom (bestaande woning): € 200.000,-
· Gemiddelde kosten koper 12%: € 24.000,-
· Koopsom inclusief kosten koper: € 224.000,-
· Hypotheek 70%: € 140.000,-
· In te brengen eigen middelen: € 84.000,-

Hypotheek berekenen
Benicasa onderscheid zich van de meeste andere hypotheekaanbieders in Spanje door een persoonlijke aanpak. Zo zult u op onze website geen rekenmethodes vinden om even snel uw hypotheekbedrag te kunnen vaststellen. Buiten dat deze erg onbetrouwbaar zijn, gebruiken de Spaanse banken beoordelingsmethodes die niet echt passen in geautomatiseerde rekenmodellen. Daarbij is elke situatie anders. Daarom geven wij de voorkeur aan persoonlijke berekeningen en adviezen.

Wat is de maximale financiering voor een finca rustica?
Het financieren van een rustieke woning, een zogenaamde ‘Finca Rustica’ is in Spanje vaak vrij lastig. Niet alle banken doen dit namelijk. Gelukkig is het voor ons geen enkel probleem om de aankoop van een ‘Finca Rustica’ te financieren, mits alle aanwezige bebouwing legaal én kadastraal geregistreerd is. Voor een rustieke woning is de maximaal mogelijke hypotheek voor niet residenten 70% van de woning- of taxatiewaarde, waarbij de laagste van de twee leidend is en waarbij de koopprijs minimaal € 300.000,- moet bedragen. Een taxatie van een rustieke woning valt soms wel wat lager uit dan de reële marktwaarde, wat het maximaal te financieren bedrag iets naar beneden kan brengen.

Is een Spaanse bankrekening noodzakelijk of verplicht?
De meeste Spaanse banken verplichten de hypotheekaanvrager tot het openen van een bankrekening. Ook zijn er meer en meer banken die uitsluitend een hypotheek verstrekken aan personen die minimaal 3 maanden (en soms nog langer) een bankrekening hebben bij de hypotheekverstrekkende bank. Benicasa heeft wat dat betreft uitstekende afspraken gemaakt met de meeste van de met ons samenwerkende banken, waardoor van enige verplichting tot het openen of zelfs hebben van een Spaanse bankrekening normaal gesproken geen sprake is. U kunt dus vaak gewoon uw maandelijkse aflossing voldoen via uw bankrekening in uw thuisland. En dat is voor veel mensen best wel een prettig idee.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?
Doe een hypotheekcheck en weet binnen 48 uur wat uw mogelijkheden zijn.

Wat zijn onze kosten?
Het eerste adviesgesprek is bij Benicasa altijd gratis. Kiest u na het intakegesprek voor hypotheekadvies? Dan betaalt u bij het aangaan van de opdracht een adviescourtage van € 550,- waarna wij voor u aan de slag gaan. We starten met een hypotheekcheck, waarvan de kosten in de adviescourtage zijn inbegrepen, zodat u en wij weten of en wat uw mogelijkheden zijn. Als een hypotheek mogelijk kan zijn, vragen wij u alle noodzakelijke documentatie door te sturen per e-mail, welke wij voor u doorsturen naar de bank. Zodra de bank aangeeft dat een hypotheek, onder voorbehoud van taxatie en risicoanalyse, mogelijk is, betaalt u bemiddelingskosten, welke gelijk zijn aan 0,5% van het in de hypotheekaanbieding vermelde hypotheekbedrag, met een minimum van € 1.250,-, waarna de laatste fase van de hypotheekaanvraag wordt opgestart.

Geen resultaat? Dan ook geen kosten!
Bij een positieve uitkomst van de hypotheekcheck geven wij aan dat een hypotheek, op basis van de tot dan toe door u aangeleverde informatie, volgens onze analyse mogelijk kan zijn. Mochten wij bij een positieve uitkomst van de hypotheekcheck, buiten uw schuld, onverhoopt toch geen hypotheekaanbieding voor u kunnen verzorgen, hoeft u ons ook geen bemiddelingskosten te betalen. Op deze manier loopt u dus geen enkel financieel risico.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?
Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en doe een hypotheekcheck. Binnen 48 uur heeft u inzicht in wat u kunt lenen in Spanje. Ook ontvangt u bij een positieve uitslag meteen een overzicht van de hypotheekvoorwaarden van de Spaanse banken. Voordat u een hypotheekcheck kunt doen is het van belang te weten dat uw vaste maandelijkse lasten maximaal 35% van uw netto inkomen mogen bedragen. Dit is een belangrijk criterium om überhaupt in aanmerking te komen voor een hypotheek in Spanje. Onder maandelijkse lasten vallen in ieder geval de volgende zaken:

 • Maandlasten huidige woning (huur of bruto hypotheek lasten)
 • Eventuele partneralimentatie
 • Alle lasten die bij het BKR worden gemeld (bijvoorbeeld een studielening, leningen of creditcard verplichtingen)

Aan een hypotheekcheck zijn kosten verbonden van éénmalig € 100,- die verrekend worden met onze bemiddelingskosten.

Meer weten?
Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op of vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en doe meteen een hypotheekcheck. Wij nemen in alle gevallen zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor je vrijmaken om uw mogelijkheden door te spreken. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk. Het spreekt voor zich dat wij uitsluitend volledig ingevulde aanvragen in behandeling kunnen nemen.

Op al onze diensten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.