U gaat een woning kopen in Spanje. Dat is een belangrijke moment in uw leven dat u graag goed wilt regelen. Dat begrijpen wij. Daarom gaat ons hypotheekadvies verder dan een simpele berekening van uw maandlasten. Wij kijken naar waar u nu staat en luisteren naar uw wensen voor vandaag, maar zeker ook voor morgen. Uw toekomstig pensioen speelt daarbij bijvoorbeeld een grote rol. Of misschien wilt u wel eerder stoppen met werken? Over dit soort financiële beslissingen denken wij nu alvast na, zodat u straks niet voor vervelende (vaak financiële) verrassingen komt te staan.

Onafhankelijk hypotheekadvies in Spanje
Wij werken voor hypotheekadvies samen met een onafhankelijke hypotheekadviseur in Spanje. Onze hypotheekadviseur heeft een meerjarige ervaring met het geven van hypotheekadviezen in Spanje, waardoor wij u tijdens het hele traject kunnen adviseren en begeleiden. De hypotheekadviseur staat in direct contact met alle toonaangevende banken en overige hypotheekverstrekkende organisaties in Spanje. Hierdoor kunnen wij u de beste tarieven en hypotheekvoorwaarden aanbieden voor nieuwbouw, renovatie en bestaande woningen in Spanje. Wij verzorgen alles van A tot Z voor u, zodat u verder geen zorgen meer hebt over de financiering van uw droomwoning in Spanje. Nadat u de hypotheek hebt afgesloten, blijft onze hypotheekadviseur u adviseren wanneer dit noodzakelijk mocht zijn.

Enkele voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek in Spanje:

 • De aflossing gaat in Spanje via een annuïteitenhypotheek
 • De maximale looptijd is in Spanje 30 jaar
 • De maximale eindleeftijd is over het algemeen 75 jaar

Voor het aanvragen van een hypotheek in Spanje is deugdelijk advies en goede begeleiding meer dan gewenst. Dit kan u zeker voordelen opleveren bij de financiering van uw huis in Spanje.

Benodigde documenten
Om te zorgen dat de hypotheekaanvraag voorspoedig verloopt is het belangrijk dat de juiste documenten aangeleverd worden. Hoe completer het hypotheekdossier, hoe sneller de aanvraag namelijk zal verlopen. Hieronder een overzicht van de minimaal benodigde documenten:

Indien in loondienst:

 • Laatste belastingaangifte
 • Laatste 3 loonstroken
 • Bankafschriften van de laatste 6 maanden
 • Hypotheekafschrift bank eigen woning
 • BKR (Nederland) of Uittreksel kredietregistratie (België)

Indien zelfstandig:

 • Laatste twee belastingaangiftes
 • Laatste twee jaarrekeningen
 • Bankafschriften van de laatste 3 maanden
 • Hypotheekafschrift bank eigen woning
 • BKR (Nederland) of Uittreksel kredietregistratie (België)
 • Huurcontracten bij huurinkomsten

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?
Zodra de koop is gesloten, is het van groot belang dat de hypotheek snel wordt aangevraagd. Zeker als u ontbindende voorwaarden hebt bedongen omtrent het al dan niet krijgen van een financiering. Volgens de ontbindende voorwaarden moet u namelijk aantonen dat u géén financiering kunt krijgen. Het niet kunnen overleggen van de financiële goedkeuring van de bank is dan niet voldoende om de koop te ontbinden. Sterker nog, het te laat aanvragen van een hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben als, te laat, blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een financiering.

Globaal kan er uitgegaan worden van 2 weken doorlooptijd vanaf het moment van aanleveren van alle noodzakelijke documentatie tot het moment dat de hypotheekadviseur de financiële goedkeuring van de bank kan geven. Pas op dat moment weet u zeker dat u in aanmerking komt voor het krijgen van een financiering. Vanaf dan kan het nog 4 tot 6 weken duren voordat u bij de Spaanse notaris zit om de hypotheekakte te laten passeren. Dit is geheel afhankelijk van de complexheid van de financiering en compleetheid van het aangeleverde hypotheekdossier. Pas na aanlevering van het hypotheekdossier is een meer nauwkeuriger indicatie te geven.

Wat is de minimale inbreng eigen middelen?
Voordat u op zoek gaat naar een huis in Spanje, is het aan te raden om alvast de mogelijkheden voor financiering duidelijk te hebben. Dit kan heel eenvoudig via een gratis en geheel vrijblijvende hypotheekcheck door onze hypotheekadviseur. Hierdoor weet u meteen wat u mogelijkheden zijn en kunnen wij, zodra wij uw droomhuis onder de Spaanse zon hebben gevonden, meteen doorschakelen en voorkomen wij tevens dat u woningen gaat bekijken die achteraf misschien financieel onbereikbaar blijken te zijn.

Afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie kunt u in Spanje als resident (als u meer dan twee jaar belasting betaalt in Spanje) tot 80% van de laagste bekende waarde financieren en als niet resident maximaal 70%. De laagst bekende waarde kan de koopprijs zijn als de taxatie hoger uitvalt, of andersom. Dat betekent dus dat u, als u geen resident bent, zelf de overige 30% moet kunnen inbrengen plus de kosten koper, die ongeveer 12% van de koopprijs bedragen. Bij een koopprijs van € 200.000,- dient u dus minimaal € 84.000,- (42%) zelf in de brengen. Dit is dus inclusief kosten koper.

Voor de duidelijkheid, hieronder een rekenvoorbeeld:

· Koopsom (bestaande woning): € 200.000,-
· Gemiddelde kosten koper 12%: € 24.000,-
· Koopsom inclusief kosten koper: € 224.000,-
· Hypotheek 70%: € 140.000,-
· In te brengen eigen middelen: € 84.000,-

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?
Doe een hypotheekcheck en weet binnen 48 uur wat uw mogelijkheden zijn.

Wat is de maximale financiering voor een finca rustica?
Het financieren van een rustieke woning, een zogenaamde ‘Finca Rustica’ is in Spanje vrij lastig. Niet alle banken doen dit namelijk. Gelukkig zijn er altijd wel banken die hier geen probleem mee hebben. Onze hypotheekadviseur weet precies welke banken dit wel en welke dit niet doen. Voor een rustieke woning is de maximaal mogelijke hypotheek vaak niet hoger dan 60% van de woning- of taxatiewaarde, waarbij de laagste van de twee leidend is. Een taxatie van een rustieke woning valt vaak wat lager uit dan reële marktwaarde, wat het maximaal te financieren bedrag nog wat meer naar beneden brengt. Hierbij is het ook belangrijk of de te taxeren woning in de ‘Campo’ (het buitengebied) gelegen is, of wat meer in de ‘bewoonde’ wereld. Een rustieke woning wordt in ieder geval altijd anders beoordeeld dan een ‘gewone’ villa of appartement.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden?
Met de hypotheekcheck heeft u binnen 48 uur inzicht in wat u kunt lenen in Spanje. Ook ontvangt u een overzicht van de hypotheekvoorwaarden van de Spaanse banken. Een hypotheekcheck is een gratis service voor onze cliënten. Bent u nog geen cliënt van ons kantoor? Dan bedragen de kosten voor een hypotheekcheck éénmalig € 150,-.

Meer weten?
Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om uw mogelijkheden door te spreken. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk. Het spreekt voor zich dat wij uitsluitend volledig ingevulde aanvragen in behandeling kunnen nemen.

Op al onze diensten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. Alle genoemde bedragen en percentages zijn exclusief de dan geldende BTW in Spanje en extra in opdracht van u te maken kosten.