Wilt u uw woning in Spanje verkopen of misschien een woning in Spanje kopen, dan is het handig om vooraf te weten wat het huis waard is. Om achter de woningwaarde te komen, kunt u een waardebepaling laten uitvoeren door ons kantoor. Maar wat is een waardebepaling precies en wat is het verschil met een taxatie?

Een waardebepaling of taxatie?
Een waardebepaling is geen taxatie. Een taxatie is een uitgebreid rapport dat nodig is om bijvoorbeeld een hypotheek af te kunnen sluiten. Bij een taxatie stelt de taxateur weliswaar ook de marktwaarde van de woning vast, maar maakt hier ook een officieel taxatierapport van op. Daarbij kunnen taxaties in Spanje alleen worden uitgevoerd door een door de Spaanse bank gevalideerd taxatiebureau. Dit is nooit een makelaarskantoor. Alleen taxatierapporten van gevalideerde taxatiebureaus worden door de Spaanse bank geaccepteerd. Een waardebepaling laat u opmaken om de globale marktwaarde van een woning te weten om bijvoorbeeld een goede vraagprijs te kunnen bepalen bij woningverkoop, of om zeker te weten dat u niet teveel betaalt als u een woning in Spanje gaat kopen. Een waardebepaling mag wel door een makelaar worden uitgevoerd, maar is dus geen officieel document, doch slechts een indicatie.

Hoe gaat zo’n waardebepaling in zijn werk?
Na het maken van een afspraak komt een makelaar langs om de woning te bekijken. We maken samen een rondje door het huis en nemen alle bijzonderheden door. Het is dan handig als u zoveel mogelijk gegevens over de woning voorhanden hebt, zoals bijvoorbeeld de Nota Simple of het eigendomsbewijs (Escritura). Maar denk ook aan kadastrale gegevens of een kopie van een (ver)bouwvergunning. Hoe meer details, hoe preciezer wij de waarde kunnen bepalen. De makelaar maakt ook een digitale fotoreportage om de woning later goed voor ogen te hebben en als geheugensteuntje als bepaalde zaken op een later moment misschien wat onduidelijk zijn. Een waardebepaling duurt bij een standaard woning circa 45-60 minuten.

Hoe lang is een waardebepaling geldig?
Waardebepalingen, maar ook taxaties, zijn momentopnames. Het is de waarde van de woning op het moment dat de waardebepaling gemaakt wordt. De woningmarkt is altijd in beweging. Als u het huis bijvoorbeeld een half jaar later pas in verkoop zet, kan de waarde compleet anders zijn. Het heeft dus geen zin een waardebepaling te laten maken als u uw woning pas over enkele maanden wilt verkopen. Heeft u reeds eerder een waardebepaling door ons kantoor laten maken, vraag dan om een update. Dit kan tot één jaar na verstrekking van de door ons kantoor bepaalde waarde.

De kosten
Een waardebepaling is inbegrepen in onze courtage als u een woning op basis van exclusiviteit bij ons kantoor in verkoop geeft. Wenst u uitsluitend gebruik te maken van onze service om de waarde van uw woning te bepalen, of om de waarde van een door u aan te kopen woning te bepalen, dan bedragen de kosten van een waardebepaling € 290,-. De kosten van een update van een eerder door ons kantoor gemaakte waardebepaling bedragen € 85,-. Kosten voor een waardebepaling dienen voldaan te zijn voor het bezoek van de makelaar, of, in geval van een update, voor het opmaken van het nieuwe rapport.

Nieuwsgierig naar de waarde van uw woning?
Wilt u weten wat uw woning in Spanje precies waard is? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.

Op al onze diensten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.